header

PRE- EN POSTNATALE BEGELEIDING VAN OUDERS EN KIND

De haptonomische begeleiding van ouders en kind vertrekt vanuit het principe dat de relatie tussen ouders en kind reeds voor de geboorte opgebouwd en verdiept kan worden.

Het contact

Vanaf de eerste voelbare bewegingen van het kind - ongeveer vierde of vijfde maand van de zwangerschap - leren de ouders een teder en affectief contact te maken met hun kind in de moederlijke schoot. Het kind antwoordt spontaan vanuit zichzelf op dit contact. Bijgevolg ontstaat er reeds vóór de geboorte een interactie en een affectief wederzijdse band tussen de ouders en het kind. Een van de doelen van de haptonomische begeleiding is de affectieve bevestiging van het kind en het te laten voelen dat het welkom is.

De vader

De vader representeert voor het kind de externe wereld van de moeder. In deze begeleiding is zijn rol zeer actief: het affectieve contact stelt hem in staat een gevoelsband op te bouwen, reeds vóór de geboorte. Bovendien leert hij hoe hij zijn vrouw kan ondersteunen op het moment van de geboorte en hun pasgeboren kind te ontvangen.

De moeder

De moeder leert met haar kind in contact te blijven zonder zich te verliezen in de pijn van de geboorte. Met de vader begeleidt zij de baby in het gaan van zijn geboorteweg.

Het kind

Door het prenatale contact, heeft het kind reeds een basisveiligheid verworven. Na de geboorte leren de ouders dit bevestigende contact met hun kind te bekrachtigen. Dankzij deze gevoelde veiligheid zal het kind zijn eigen levensweg kunnen vinden en een autonoom en een authentiek wezen worden.